PRODAJA VOZIL: Pon. – Pet.: 8.00 – 18.00    Sob.: 8.00 – 12.00   SPREJEM IN IZDAJA VOZIL: Pon. – Pet.: 7.00 – 18.00    Sob.: ZAPRTO

Prodaja 01/7240-143
Servis sprejem in izdaja 01/7240-140

Kontakt

Avto center Šubelj d.o.o.
Zg. Jarše, Preserska cesta 11
1235 Radomlje

DELOVNI ČAS
 
SALON
Pon. – Pet.: 8.00 – 18.00
Sobota: 8.00 – 12.00

SERVIS
Pon. - Pet.: 07.00 - 18.00
Sobota: ZAPRTO

AVTOPRALNICA
Avtomatska
Pon. – Sob.: 8.00 – 20.00
Nedelja: 8.00 – 14.00

Ročna
Pon. – Sob.: 7.00 – 20.00
Nedelja: 8.00 – 14.00

BAR EVOLUTION
Poletni delovni čas
Pon. – Pet.: 6.00 – 22.00
Sob. – Ned.: 7.00 – 14.00

Zimski delovni čas
Pon. – Pet.: 6.00 – 20.00
Sob. – Ned.: 7.00 – 14.00

IONIQ 5 N podjetja Hyundai Motor postavlja merila za športna električna vozila.

23. november 2023

- Prvi visokozmogljivi električni avtomobil pod znamko Hyundai N ponazarja tri ključne stebre zmogljivosti N: Corner Rascal, Racetrack Capability in Everyday Sportscar.
- Med ekskluzivnimi zmogljivostnimi funkcijami so N Battery Preconditioning, N Race, N Pedal, N Brake Regen, N Drift Optimizer, N Torque Distribution, N Launch Control, N Grin Boost, N Active Sound +, N e-shift, N Road Sense in Track SOC.Od svojega prvenca na Goodwood Festival of Speed julija se je IONIQ 5 N podjetja Hyundai Motor Company soočal z vnaprej določenimi predstavami o zmogljivostih električnih vozil (EVs).

"To je prvič, da vozim EV, ki lahko drsi," pravi Keiichi 'DK' Tsuchiya, svetovno priznani japonski poklicni dirkač in 'Drift King', v videu, ki ga je producirala znamka Hyundai N. "Zelo je zabavno. Najbolj presenetljiva je bila gibčnost. Pomislil sem 'Oh, izdelujejo igrive avtomobile.' To je spremenilo moj vtis o Hyundai Motor."Zgodnji preizkuševalci so pohvalili IONIQ 5 N zaradi brezhibnega združevanja vsakodnevne praktičnosti vožnje s svojstvenimi zmogljivostmi za dirkališča, ki prinašajo zvoke notranjega izgorevanja in vključenost voznika v izkušnjo vožnje z električnim vozilom (EV).

Ta teden bodo imeli priložnost, da avto doživijo še več mednarodni mediji na njegovem rojstnem kraju, Korea International Circuit v Young-am.

Ni dvoma, da IONIQ 5 N predstavlja opazen mejnik v svetu visokozmogljivih EV-jev. Prvi visokozmogljivi EV pod blagovno znamko Hyundai N izkorišča Elektrificirano globalno modularno platformo (E-GMP) skupine Hyundai Motor Group z N-jevimi tehnologijami, izpopolnjenimi v dirkalnih projektih z elektrifikacijo in preizkušenimi v obsežnem razvoju v elektrificiranih 'Rolling Lab' projektih.Novi model ponazarja bistvo zmogljivosti N skozi tri ključne stebre: Corner Rascal, Racetrack Capability in Everyday Sportscar, uvaja novo obdobje vozniku osredotočenih EV-jev, ki so zabavni za vožnjo in izkoriščajo najsodobnejše tehnologije ter izboljšujejo zmogljivosti na dirkališču.

Programska oprema N Pedal izboljšuje vedenje pri zavijanju in občutljivost plina, dajanje prednosti odzivnemu obvladovanju, pri tem pa posnema značilnosti notranjega izgorevalnega motorja (ICE). Optimizator za drsenje N ohranja kote drsenja prek nadzora v realnem času, medtem ko funkcija Kick Drift simulira akcijo sklopke za takojšen začetek drsenja. Sistem za razdelitev navora N ponuja popolnoma spremenljivo razdelitev navora med prednjo in zadnjo osjo, nastavljivo prek menija s 11 stopnjami, kar optimizira zmogljivosti zavijanja. Elektronsko omejen diferencial zdrsavanja (e-LSD) na zadnji osi izboljšuje zmogljivosti pri zavijanju, gibčnost in nadzor.IONIQ 5 N se ponaša z 21-palčnimi kovanimi aluminijastimi platišči, ki zmanjšujejo nesprejeto maso in izboljšujejo celotne zmogljivosti. Nazadnje, z dodatnimi senzorji na kolesih in večjimi, nadgrajenimi ter posebej uglašenimi blažilniki vzmetenja, elektronsko krmiljeno vzmetenje širi obseg zmogljivosti avtomobila, zagotavljajoč udobno, a dinamično vožnjo.


 
Zmožnost vožnje po dirkališču omogoča izboljšana električna pogonska enota, izboljšano hlajenje baterije in N Brake Regen. IONIQ 5 N se izkaže kot visokozmogljivo električno vozilo (EV) z zmožnostjo vožnje po dirkališču zaradi vrste impresivnih tehničnih izboljšav. Te lastnosti so zasnovane, da voznikom zagotovijo ultimativno dirkaško izkušnjo.

Srce IONIQ 5 N je v njegovih zmogljivih električnih motorjih, ki se lahko vrtijo do impresivnih 21.000 vrtljajev na minuto. Ti motorji zagotavljajo močnih 478 kW / 650 KM. Kar to izvedbo naredi še bolj navdušujočo, je funkcija N Grin Boost, ki zagotavlja dodatni poveček moči za 10 sekund, kar izboljšuje pospešek in vznemirjenje.
Ko gre za hitre in močne štarte, IONIQ 5 N vključuje funkcijo N Launch Control z tremi različnimi stopnjami oprijema. Ta sistem zagotavlja hitro pospeševanje vozila in vozniku zagotavlja idealen štart vsakič.

Za dodatno izboljšanje zmogljivosti na dirkališču IONIQ 5 N predstavlja Track SOC (stanje napolnjenosti), sistem, ki avtomatsko izračuna porabo baterije na krog. To je dragoceno orodje za voznike, ki morajo spremljati in upravljati zmogljivost svojega vozila med vožnjo na dirkališču.

Za ohranjanje najvišje učinkovitosti moči ima IONIQ 5 N napredno upravljanje toplote baterije. Ta sistem je zasnovan tako, da se upira degradaciji moči, ki jo povzroča prekomerno segrevanje, in vključuje povečano hladilno površino, izboljšan hladilnik olja motorja in hladilnik baterije. Dodatek neodvisnih hladilnih radiatorjev za baterijo in motor zagotavlja, da se vozilo upira zmanjšanju zmogljivosti tudi pod zahtevnimi pogoji na dirkališču.

Za voznike, ki želijo natančneje nastaviti porabo energije svojega vozila, IONIQ 5 N ponuja funkcijo N Race. S samo nekaj pritiski na gumb lahko vozniki izberejo med načinom 'Sprint', ki daje prednost polni moči, ali načinom 'Endurance', ki povečuje doseg na dirkališču z omejitvijo največje moči. Ta stopnja nadzora omogoča natančno upravljanje energije in optimalno zmogljivost.
 

Zavorna zmogljivost je ključnega pomena na dirkališču, in IONIQ 5 N izpolnjuje pričakovanja s svojimi N-tuned zavorami. Vozilo vključuje 400 mm sprednje diske z monoblok sponkami s štirimi batnimi čeljustmi ter 360 mm zadnje diske. Ti sestavni deli vključujejo lahke materiale in optimiziran zračni tok za izboljšano učinkovitost hlajenja.

Regenerativni sistem zaviranja, običajno uporabljen za učinkovitost, je bil preoblikovan, da bi izboljšal zavorno zmogljivost. Regen zaviranje služi kot glavni vir zavornih sil, mehanske zavore pa dopolnjujejo to potrebo, zagotavljajoč vzdržljivost na dirkališču. N Brake Regen IONIQ 5 N ponuja izjemno deceleracijsko silo do 0,6 G, postavljajoč industrijski standard za zavorno zmogljivost.

Everyday Sportscar prinaša dinamično in čustveno vznemirljivo doživetje vožnje. IONIQ 5 N je EV, ki prinaša zabavno izkušnjo vožnje, obenem pa je zasnovan kot vsakodnevni športni avtomobil. To je doseženo z nizom tehnoloških inovacij, zasnovanih za izboljšanje doživetja voznika.

Ključna lastnost je N e-shift, ki zagotavlja natančen nadzor nad dostavo moči in simulira prestavljanje. Ta funkcija ustvarja bolj interaktivno izkušnjo in natančno posnema občutek osemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika, ki ga najdemo v vozilih z notranjim izgorevanjem pod blagovno znamko N.Za dodatno izboljšanje voznikove izkušnje IONIQ 5 N vključuje tudi N Active Sound +, ki dopolnjuje N e-shift z zagotavljanjem futurističnih zvokov EV, skupaj z zvoki motorja in izpušnega sistema, podobnimi tistim pri vozilih z notranjim izgorevanjem. Ta kombinacija zvočnih elementov dodaja novo plast celotni izkušnji vožnje.

To, kar ločuje IONIQ 5 N, je njegova sposobnost ponujanja treh različnih zvočnih tem prek N Active Sound +. Tema 'Ignition' simulira zvok motorjev N 2.0T, 'Evolution' ponuja zvok visokih zmogljivosti, 'Supersonic' pa ponuja spremenljivo glasnost med zavijanjem, navdihnjeno z zvoki lovskih letal. Te zvočne teme ne samo oživijo doživetje vožnje, temveč voznikom omogočajo tudi prilagajanje svoje zvočne izkušnje.

Za voznike v Evropi IONIQ 5 N ponuja funkcijo imenovano N Road Sense. Ta inovativen sistem avtomatsko priporoča aktivacijo N Mode, ko zazna prometne znake za dvojna zavijanja. To izboljšuje doživetje vožnje z optimizacijo nastavitev vozila glede na cestne razmere, zagotavljajoč bolj dinamično in vznemirljivo izkušnjo za volanom.

Poleg tega IONIQ 5 N ohranja funkcijo V2L (Vehicle-to-Load), ki voznikom omogoča uporabo shranjene energije iz visokonapetostne baterije EV za polnjenje ali napajanje različnih naprav, celo kadar je vozilo ugasnjeno. Ta praktična funkcija zagotavlja, da vozilo deluje kot vir energije, povečuje njegovo vsestranskost onkraj zgolj vožnje.Gumb N Grin Boost omogoča takojšen dostop do maksimalnega pospeševanja in vožnje za zabavo. Lopatke, ki so priročno nameščene, aktivirajo funkciji N e-shift in N Pedal.

Sredinska konzola je prilagojena za vožnjo po dirkališču in vključuje zaščitne blazine za kolena in podporo za golenico. Vsakodnevne udobje vključuje priključek USB C, brezžično polnjenje in držala za kozarce. N sedeži s krepljenimi boki zagotavljajo stabilnost med zavijanjem in visokim lateralnim pospeškom.

Nižji sedeži so idealni za stranke, ki iščejo visokozmogljivostno vozno udobje, in oznake N krasijo tako sprednje kot zadnje sedeže, s pozdravno osvetlitvijo spredaj. Dvobarvna tematika se razteza na zadnje sedeže, zagotavljajoč koherenten notranji estetski videz. Notranjost ohranja dizajn, navdihnjen z dirkališčem, s črno-belo temo na pragovih vrat, kovinskimi pedalami in naslonjalom za noge.

V notranjosti so vključeni trajnostni materiali, vključno z okrasnimi dodatki na vratih iz recikliranega papirja, BIO PET vlakni iz sladkornega trsa, recikliranimi PET vlakni iz plastenk, BIO TPO iz sladkornega trsa, eko-procesiranim usnjem, barvo za reciklirane pnevmatike in reciklirano tkanino iz poli Alcantara za prevleke sedežev. Ti materiali ne samo izboljšujejo trajnost notranjosti, ampak tudi prispevajo k celotnemu dizajnu, navdihnjenemu z dirkališčem, ter funkcionalnosti kabine.


« nazaj na seznam